Latvijas – Krievijas robežjoslas uzmērīšanas konkurss noticis bez mērniecības firmu līdzdalības

Marta beigās tika pasludināts uzvarētājs Nodrošinājuma Valsts aģentūras (NVA) izsludinātajā konkursā par Latvijas – Krievijas robežjoslas uzmērīšanu, par kuru kļuvis SIA „Mikrokods”. Interesanti, ka ne uzvarējusī kompānija, ne arī kāds no pārējiem konkursa pretendentiem tieši nedarbojas mērniecības jomā. Jāpiebilst, ka līguma summa – 826 550 latu – ļauj šo konkursu nodēvēt par vienu no lielākajiem ar mērniecību saistītajiem pasūtījumiem pēdējos gados.

Lai spētu izpildīt pasūtījumā paredzētos mērniecības darbus, SIA „Mikrokods” apakšuzņēmēju statusā piesaistījuši SIA „Metrum”. Savukārt „Metrum” valdes loceklis Andis Strēlis uz jautājumu, kāpēc uzņēmums konkursam nepieteicās pats, bet labāk piekrita būt par apakšuzņēmēju citam pretendentam, skaidroja ar to, ka konkursa nolikumā ietilpstot prasības, kas nav uzņēmuma kompetencē: „Metrum nolēma nestartēt šajā iepirkumā kā ģenerāluzņēmējs un piekrita sadarboties ar SIA MikroKods galvenokārt tāpēc, ka iepirkums neaprobežojas tikai ar mērniecības pakalpojumu sniegšanu, bet ietver plašāku veicamo darbu klāstu, kuru izpilde nav Metrum pakalpojumu sastāvā. Kā piemēru šeit var minēt nekustamo īpašumu atsavināšanas valsts un sabiedrības vajadzību nodrošināšanai procesa vadību”. Līdzīgi situāciju skaidro arī Nodrošinājuma Valsts aģentūras speciālisti, kas vērš uzmanību uz to, ka „līguma ietvaros izpildītājam jāveic ne tikai zemes kadastrālā uzmērīšana un zemes ierīcības projekta izstrāde, bet arī pārējie pakalpojumi zemes atsavināšanas nodrošināšanai (nekustamā īpašuma vērtēšana, normatīvo dokumentu projektu izstrāde u.c.)”.

Tomēr situāciju līdz galam šīs atbildes neizskaidro – jo tikpat labi konkursā būtu varējušas pieteikties mērniecības firmas un par apakšuzņēmējiem piesaistīt citu pakalpojumu veicējus. To atzīst arī A. Strēlis: „Protams, šāda iespēja konkursā pastāvēja un mērniecības uzņēmums varētu būt arī ģenerāluzņēmējs, tomēr, kas attiecas uz Metrum, tad mūsu lēmumu noteica pašreizējā noslodze citos projektos”.

Pārējie pretendenti, kas bija pieteikušies konkursā, bija SIA „Dzieti”, SIA „Apvide” un SIA „Master Advices” – saskaņā ar Lursoft datiem, visas šīs firmas darbojas juridisko pakalpojumu sfērā (“Mikrokods” darbojas datu apstrādē, konsultēšanā programmatūras jautājumos, utml sfērās). Interesanti, ka divas no tām pat bija piedāvājušas zemāku cenu, nekā „Mikrokods”, tomēr, saskaņā ar NVA skaidrojumu, konkursa kritērijs esot bijis „saimnieciski izdevīgākais”, nevis „lētākais” piedāvājums. Tiesa, ar ko tieši uzvarējušais piedāvājums bija saimnieciski visizdevīgākais, aģentūra nepaskaidro.

Iepirkumu uzraudzības biroja paziņojums par konkursa rezultātiem

Ikars Kubliņš


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *