Arī LKĢA pieņem Mērnieku Ētikas kodeksu

Ceturtdien notikušajā Latvijas Kartogrāfu un ģeodēzistu asociācijas kopsapulcē tika apstiprināts nesen jau Latvijas Mērnieku biedrības kopsapulcē pieņemtais Mērnieku Ētikas kodekss. LKĢA valdes priekšsēdētājs Juris Vītols informēja par asociācijas paveiktajiem un arī nepaveiktajiem darbiem 2011. gadā, finanšu pārskatu, kā arī par savu vēlmi atkāpties no valdes priekšsēdētāja amata.

Nesen notikušās vērienīgās LMB kopsapulces dēļ LKĢA pilnsapulcē šoreiz ticis nolemts nepieaicināt viesrunātājus no citām institūcijām, tikai iepazīstināt biedrus ar savu gada pārskatu. J. Vītols izteica pieņēmumu, ka nākotnē abas sabiedriskās organizācijas varētu rīkot arī apvienotās sapulces. Sadarbība ar LMB 2011. gadā vispār esot krietni uzlabojusies, kopīgu darbu mērniecības tirgus sakārtošanā Vītols atzīmēja kā vienu no gada veiksmēm.

Apjomīgs darbs pagājušajā gadā noticis likumprojektu izstrādē – asociācija līdzdarbojusies Zemes pārvaldības likuma, Būvniecības likuma, Zemes kadastrālās uzmērīšanas MK noteikumu, Vietējā ģeodēziskā tīkla MK noteikumu un daudzu citu normatīvo aktu veidošanā. Tiesa gan, sapulces beigu daļā saistībā ar to no zāles izskanēja arī kritiski viedokļi – SIA „Geostar” direktors Māris Knoks uzsvēra, ka izstrādātie normatīvie akti tomēr iznākuši nekvalitatīvi, ar daudzām nepilnībām. „Vajag kādreiz atļauties pateikt „Nē!” lielajām valsts organizācijām, kuras atļaujas diktēt mērniekiem savus noteikumus. Ja tiek konstatētas būtiskas atkāpes no nepieciešamā, tad jāpastāv uz savu viedokli mazliet striktāk, jāparāda mugurkauls”, sacīja Knoks.

Vēl pie pērn paveiktā J. Vītols atzīmēja arī „Rīgas ĢeoMetra” jautājuma risināšanu. Kā zināms, „Rīgas ĢeoMetru” ar Rīgas domes lēmumu paredzēts likvidēt šā gada jūnijā.

Sapulcē netika slēpti arī nepadarītie darbi. Pie tādiem tika minēti pirms gada pieteiktais, bet tā arī neizveidotais mērniecības komersantu kompetences reģistrs, neaktīva LKĢA mājas lapa, nepietiekama jaunu biedru piesaiste un esošo biedru aktivitāte, kā arī nepietiekama LKĢA atpazīstamība.

Par vienu no galvenajiem kopsapulcē pieņemtajiem lēmumiem kļuva Mērnieku Ētikas kodeksa pieņemšana, par ko nobalsoja visi klātesošie LKĢA biedri. Tas nozīmē, ka Ētikas kodekss kļuvis saistošs LKĢA pārstāvētajiem uzņēmumiem, tiesa gan, izcēlās neliela diskusija par to, kā šī kodeksa ieviešanu praktiski realizēt dzīvē. Tika izlemts, ka uzņēmumu vadītāji piedāvās savā uzņēmumā strādājošajiem mērniekiem (un, iespējams, arī viņu palīgiem) Ētikas kodeksu parakstīt – taču obligāti likt to nevienam nevarēs. Otrkārt, palika neskaidrības par to, kā nodrošināt, lai kodekss arī tiktu ievērots un kas notiks gadījumā, ja uzņēmuma iekšienē atklāsies, ka kāds no darbiniekiem pārkāpis sevis parakstīto kodeksu. Saraksti ar parakstu devušajiem mērniekiem atradīsies uzņēmumu iekšējā lietvedībā, tiesa gan, šeit būtu vietā jautājums, vai nebūtu vērts tomēr visus Ētikas kodeksu parakstījušos mērniekus apkopot vienā sarakstā un to publiskot – piemēram, Mernieks.lv portālā, lai ikviens varētu redzēt, kuri mērnieki ir apņēmušies strādāt saskaņā ar Ētikas kodeksu.

Par pārsteigumu klātesošajiem kļuva J. Vītola paziņojums par atkāpšanos no LKĢA valdes priekšsēdētāja amata personisku iemeslu un aizņemtības dēļ. Tā kā neviena kandidatūra uz šo posteni uzreiz izvirzīta netika, šo jautājumu sapulces dalībnieki nolēma atstāt tālākai risināšanai LKĢA nākamās valdes sēdes ietvaros.


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *