Noslēgušās ģeodēziskā monitoringa vieslekcijas un paraugdemonstrējumi

Šonedēļ Rīgas Tehniskā universitāte sadarbībā ar Karlsrūes universitāti organizēja Vācijas vieslektoru Reiner Jäger un Peter Spohn lekcijas par ģeodēzisko monitoringu, kā arī ģeodēziskā monitoringa programmatūras GOCA darbības praktiskos demonstrējumus.

Pirmdien Rīgas Tehniskajā universitātē visi interesenti lekcijās varēja iepazīties ar ģeodēziskā monitoringa teorētisko pamatu, bet nākamajās divās dienās notika GOCA programmatūras demonstrējumi. Tie norisinājās ne vien otrdien, RTU telpās, bet arī trešdien, Jūrmalā, Dzintaru Mežaparkā, kur tika uzmērīts un GOCA programmā analizēts parkā esošais, 2010. gadā celtais, 33,5 metru augstais skatu tornis. GOCA programmatūra analizē konstrukciju stabilitāti, reģistrējot uz objekta izvietoto prizmu koordinātu izmaiņas, kas rodas, konstrukcijai šūpojoties. Tālab uz skatu torņa tika izvietotas pavisam kopā 8 prizmas – 3 torņa augšā, 3 – vidusdaļā un divas – lejā. Iegūtie dati vēlāk tiks analizēti, lai iegūtu skatu torņa konstrukcijas stabilitātes novērtējumu.

Mērījumu laikā tornī turpināja kāpt arī tā parastie apmeklētāji, kuri, iespējams, nemaz nenojauta, ka ar savu svaru un kustībām ietekmējot torņa svārstības, kļuvuši par ģeodēzijas pētījuma dalībniekiem. Neiztika arī bez kurioziem. Kāds no tornī uzkāpušās bērnu ekskursantu grupiņas uzgāja vienu no izvietotajiem akselerometriem, un, iespējams, nopriecājies, ka atradis interesantu rotaļlietu, mēģināja aiznest to sev līdzi.

Vācu lektoru viesošanās Latvijā notika RTU un Karlsrūes universitātes pieredzes apmaiņas projekta ietvaros, kuru atbalsta Baltijas-Vācijas Augstskolu birojs ar Vācijas Akadēmiskās apmaiņas dienesta (DAAD) līdzekļiem.

Ar teorijas lekciju prezentācijām var iepazīties šeit:

Ģeomonitoringa vispārējā teorija

Ģeomonitoringa praktiskā realizācija

Ģeomātikas projekti


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *