Pieaugusi interese par ģeomātikas studijām Rīgas Tehniskajā universitātē

Latvijas universitātēs ir sācies jaunais mācību gads. To vidū ir arī studiju programmas, kas saistītas ar mērniecības, zemes ierīcības, ģeodēzijas izglītību. Mernieks.lv sazinājās ar abu Latvijas augstskolu fakultātēm, kurās pasniedz šos studiju virzienus, lai noskaidrotu, kāds uz vispārējā augstskolu studentu skaita krituma fona ir jaunais studēt gribētāju pieplūdums ģeodēzijas nozaru studijās.

Pagaidām portāls atbildi saņēmis tikai no Rīgas Tehniskās universitātes. Informāciju par Latvijas Lauksaimniecības universitātes zemes ierīcības un ģeodēzijas programmām publicēsim raksta turpinājumā.

Rīgas Tehniskās universitātes Būvniecības fakultātes Ģeomātikas studiju programmā studēt gribētāju skaits šogad esot bijis lielāks nekā 2011. gadā, informēja ģeomātikas katedras profesors Jānis Štrauhmanis. Viņš to skaidro ar studiju programmas plašākām reklāmas aktivitātēm pirms uzņemšanas, to vidū portālā Mernieks.lv.
Gan ģeomātikas bakalaura, gan maģistra programmās konkurss šogad bijis vairāk kā divi pretendenti uz vienu budžeta vietu (bakalaura programmā budžeta vietu skaits ir 22, bet maģistra – 15). Attiecīgi pieteikumu skaits bakalaura studijām sasniedzis ap 50, savukārt maģistra studijām – ap 30. Šajā skaitā ietverti tikai tie pretendenti, kas bija ierakstījuši ģeomātiku kā savu pirmo prioritāti.
Lai iestātos RTU ģeomātikas studijās, pretendentiem nav bijis jāiztur īpaši iestājpārbaudījumi, jo konkurss noticis, pamatojoties uz vidējām svērtajām atzīmēm atestātā. Iestājoties bakalaura studijās, tikušas ņemtas vērā atzīmes matemātikā, fizikā un angļu valodā, savukārt maģistra studiju pretendenti konkursā piedalījušies ar kopējo bakalaura diploma vidējo svērto atzīmi.
Ģeomātikas katedra esot vienīgā Būvniecības fakultātē, kas regulāri uzņem arī ārvalstu studentus, informē J. Štrauhmanis. Katru gadu pieci līdz astoņi studenti ierodas no Valensijas Tehniskās universitātes – studijām uz gadu, taču pēc dažiem gadiem plānota arī pirmās ārzemnieku (spāņu) studentu grupas ierašanās, kas mācīsies RTU četrarpus gadus.
RTU ģeomātikas studiju kursu saturs tiekot atjaunināts katru mācību gadu. Studentiem ir iespēja gūt praksi ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs.

Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *