Tiks pasniegti Latvijas vēsturē pirmie goda apbalvojumi mērniecības nozarē

Pirms gada Latvijas Mērnieku biedrības (LMB) kopsapulcē tika prezentēta Ulda Mežuļa ideja ieviest ikgadēju atzinību “Par nopelniem Latvijas mērniecībā”, apbalvojot cilvēkus, kuri daudz paveikuši nozares labā. Tagad šī iecere nonākusi līdz konkrētai realizācijai dzīvē – piektdien, 8. martā, pēc LMB atklātā semināra svinīgā ceremonijā tiks pasniegti gan pirmie divi goda “ordeņi” (kurus oficiāli gan jādēvē par Goda zīmēm), gan arī pirmās divas Atzinības zīmes.

Šā gada 12. februārī notika Apbalvojuma piešķiršanas komisijas sēde, kurā tika izvērtēti mērnieku sabiedrības izvirzītie četri kandidāti pirmo apbalvojumu saņemšanai. “Komisija nolēma, ka visi izvirzītie kandidāti atbilst kritērijiem un ir cienīgi saņemt apbalvojumus, līdz ar to par pirmo Latvijas mērniecības Goda zīmju (ordeņu) ieguvējiem kļūs mūsu cienījamie akadēmiskie mācībspēki Jānis Klētnieks un Jānis Balodis, bet Atzinības zīmes (krūšu zīmes) tiks pasniegtas Andrim Mazkalniņam un Maigonim Kronbergam”, atklāj ordeņa idejas autors un Apbalvojuma piešķiršanas komisijas vadītājs U. Mežulis.

Jānim Klētniekam un Jānim Balodim Goda zīmes tiek piešķirtas par “augsti profesionāliem sasniegumiem, kvalitatīvu un pašaizliedzīgu darbību, mūža un īpašiem ieguldījumiem Latvijas mērniecības nozarē un tās attīstībā”. “Vērtējot Andra Mazkalniņa kandidatūru, komisija ņēma vērā, ka A. Mazkalniņš bijis ilggadējs LMB prezidents laikā, kas biedrībai nebija viegls. Andris uz saviem pleciem iznesa diezgan lielu slogu un veltīja daudz sava brīvā laika biedrības labā. Tas ir ļoti būtisks pamatojums, lai viņš saņemtu Atzinības zīmi. Savukārt Kronberga kungs ir bijis ilggadējs pasniedzējs, savu mūžu veltījis un joprojām velta studentiem, tāpēc viņam šī atzinība pienākas par mūža īpašajiem ieguldījumiem Latvijas mērniecības nozarē”, stāsta U. Mežulis.

Apbalvošanas ceremonija 8. martā plānota kā īpašs pasākums. “Pirmajai pasniegšanas ceremonijai ir jābūt īpaši svinīgai, lai tā visiem paliktu atmiņā un, lai pirmo apbalvojumu saņēmēji justos īpaši pagodināti. Mūsu nozares mērogā tam jābūt tikpat lielam notikumam kā Triju Zvaigžņu ordeņa pasniegšanai valsts mērogā”, pārliecināts U. Mežulis. Pēc LMB atklātā semināra, kas notiks RTU telpās Kaļķu ielā, tās apmeklētāji dosies pāri Rātslaukumam, kur pašā Vecrīgas sirdī – Rīgas Svētā Pētera baznīcā notiks Goda zīmju un Atzinības zīmju pasniegšanas ceremonija. “Pēterbaznīcu izvēlējāmies gan tāpēc, ka tā ir tieši saistīta ar mērniecību, jo tur atrodas vēsturiskais Latvijas Republikas koordinātu sākumpunkts, gan tāpēc, ka tā ir nozīmīga un svinīga vieta visiem latviešiem”, ceremonijas norises vietas izvēli skaidro Mežulis. Uz apbalvošanas pasākumu aicinātas arī augstas amatpersonas no Aizsardzības un Tieslietu ministrijas, VZD, LĢIA un universitātēm (RTU, LLU).

Pasākuma laikā tiks atklāta un būs apskatāma arī Valsts zemes dienesta jubilejai veltīta izstāde „Zemes reformas Latvijā XX. gadsimtā. Mērniecība no cirkuļa līdz digitalizācijai” un ekspozīcija „Garāk, smagāk, ilgāk”.

Goda zīmes un Atzinības zīmes, kas tiks pasniegtas, nav tikai LMB vai mērniecības nozares iekšienē apstiprināti apbalvojumi – tie ieguvuši arī pavisam oficiālu, valstisku statusu, jo saņēmuši Valsts Heraldikas komisijas apstiprinājumu un ievietoti oficiālajā Latvijas apbalvojumu sarakstā. Tiesa gan, nācies atteikties no ieceres galveno apbalvojumu dēvēt par “ordeni”, jo, saskaņā ar Heraldikas komisijas standartu, par “ordeni” var dēvēt apbalvojumu, ko pasniedz ordeņa brālība, bet LMB ir biedrības statuss. Līdz ar to pieņemts lēmums apbalvojumus dēvēt par Goda zīmi (galvenais apbalvojums jeb ordenis) un Atzinības zīmi (jeb “krūšu zīme”). Patlaban fiziski izgatavoti 10 ordeņi un 10 krūšu zīmes, ar ko pietiks apbalvojumu piešķiršanai vismaz pieciem gadiem, jo maksimālais vienā gadā piešķiramo apbalvojumu skaits ir divas Goda un divas Atzinības zīmes.

Apbalvojuma piešķiršanas komisijā, kas nodarbojas ar iesniegto pieteikumu izvērtēšanu, ir apstiprināti septiņi cilvēki – četri LMB pārstāvji un pa vienam Valsts Zemes dienesta (VZD), Latvijas Kartogrāfu un ģeodēzistu asociācijas (LKĢA) un Aizsardzības ministrijas pārstāvim. LMB komisijā pārstāv tās vadītājs Uldis Mežulis, kā arī Andris Mazkalniņš (12. februāra sēdē nepiedalījās; saskaņā ar nolikumu, komisijas loceklis balsojumā par savu kandidatūru jebkurā gadījumā atturētos), Māris Kaļinka un Rudīte Klāva, VZD – ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga, LKĢA – Aigars Ansbergs un Aizsardzības ministriju – Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras direktors Harijs Baranovs.

Uldis Mežulis aicina mērniecības nozares pārstāvjus jau šobrīd sākt domāt par nākamā gada apbalvojumu saņēmējiem. Jau tagad iespējams sākt iesniegt pieteikumus, jo LMB tos pieņem visu gadu. Uz katra pieteikuma jābūt vismaz 3 iesniedzēju parakstiem (sīkāk – sk. nolikumu). “Vēlētos redzēt, ka mērnieku sabiedrība kļūtu aizvien aktīvāka, izvirzot kandidātus apbalvojumiem, jo mūsu vidū ir cienījami cilvēki, kuri ir pelnījuši iegūt šo atzinību”, tā U. Mežulis.

Ikars Kubliņš


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Повысьте доверие и привлеките клиентов с нашим добровольным сертификатом соответствия! Наличие сертификата соответствия позволяет клиентам быть уверенными в том, что…

  2. Когда речь идет о перепланировке помещений, стоимость играет решающую роль. Многие считают, что качественные услуги по перепланировке обязательно должны быть…

  3. What is Foreclosure Mediation? In foreclosure mediation, a neutral third party facilitates negotiations between homeowners and lenders to avoid foreclosure.…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *