Krievijā esošo GPS zemes kontroles staciju izslēgšana mērnieku darbu neietekmēs

Atbildot uz ASV liegumu izvietot tās teritorijā Krievijas satelītu navigācijas sistēmas GLONASS zemes kontroles stacijas, Krievijas vicepremjers Dmitrijs Rogozins šonedēļ paziņojis, ka, sākot ar 1. jūniju, Krievijas teritorijā varētu tikt apturēta 11 GPS zemes kontroles staciju darbība, un, ja vasaras mēnešos vienošanās starp abām valstīm netiks panākta, tad 1. septembrī šīs GPS stacijas tiks slēgtas. Mērnieku darbu Latvijā minēto GPS staciju darbības apturēšana būtiski neietekmēs, portālam apliecināja GNSS bāzes staciju tīklu LatPos un Trimble VRS Now TEC uzturētāju pārstāvji Jānis Zvirgzds un Atis Vallis.

Satelītu navigācijas sistēmu zemes kontroles stacijas tiek izmantotas, lai precizētu satelītu orbītas. Kā skaidro A. Vallis, staciju atslēgšana būtiski ietekmētu tikai autonomos, taču ne diferenciālos mērījumus, kuri tiek precizēti ar GNSS bāzes staciju tīklu reālā laika korekcijām. Atsevišķos brīžos bāzes staciju tīkliem varētu būt jāaprēķina lielākas korekcijas, taču mērnieka GNSS uztvērēja saņemto datu precizitāti tas īpaši neietekmēs. “Arī GLONASS darbojas bez kontroles stacijām Amerikā”, piebilst Vallis.

Līdzīgu viedokli pauž J. Zvirgzds, kurš uzsver, ka GPS kontroles staciju izslēgšanai Krievijā “ietekmes uz mērnieku darbu nebūs”, piemetinot, ka satraukums, kas izcēlies par šo jautājumu, esot nepamatots. Zvirgzds apgalvo, ka arī mērnieku darbs Krievijā tādēļ netiks traucēts.

Jāpiebilst, ka neilgi pēc Rogozina uzstāšanās medijiem, arī viņa paša oficiālajā Twitter profilā tika publicēts paziņojums, ka “GPS staciju darbības apturēšana no 1. jūnija neietekmēs Krievijas lietotāju saņemtā GPS signāla kvalitāti”, kas varētu liecināt, ka vicepremjera iepriekš teiktais bija radījis satraukumu Krievijas sabiedrībā.

Ar Ukrainas krīzi saistītā Krievijas un ASV attiecību straujā pasliktināšanās, ko daļa starptautiskās politikas ekspertu dēvē par jaunu “auksto karu”, atstāj ietekmi arī uz citiem abu lielvaru sadarbības aspektiem ģeotelpiskās informācijas jomā. Līdz ar paziņojumu par GPS kontroles staciju atslēgšanu, Rogozins arī brīdinājis, ka turpmāk Krievija savus raķešu dzinējus (RD-180 un NK-33) ASV pārdos tikai gadījumā, ja saņems garantijas, ka tie tiks izmantoti tikai civilo, nevis militāro satelītu nogādāšanai orbītā.

Ikars Kubliņš, Mernieks.lv


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Когда речь идет о перепланировке помещений, стоимость играет решающую роль. Многие считают, что качественные услуги по перепланировке обязательно должны быть…

  2. What is Foreclosure Mediation? In foreclosure mediation, a neutral third party facilitates negotiations between homeowners and lenders to avoid foreclosure.…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *