“20 gadi aizlidojuši nemanot”

Viens no vecākajiem Latvijas mērniecības uzņēmumiem – SIA “Merko” – pagājušajā piektdienā ar balli savējo lokā atzīmēja uzņēmuma 20 gadu jubileju. “Merko” vadītājs Uldis Mežulis atklāj jubilejas pasākumā virmojušās emocijas, dažus plašākai publikai nezināmus faktus no uzņēmuma vēstures, principus, pēc kuriem vadījis uzņēmuma darbu un aizgājušo divdesmit gadu laikā gūtās atziņas.

“Merko” 1994. gada 23. maijā Uldis Mežulis dibināja kopā ar patlaban mērniecības instrumentu tirdzniecības biznesā strādājošo Andri Cini. Mežulis atklāj, ka pie uzņēmuma šūpuļa stāvējuši divi “krusttēvi” – “finansiālais krusttēvs” un “akadēmiskais krusttēvs”. Par “finansiālo krusttēvu” kļuva pazīstamais deviņdesmito gadu uzņēmējs Vitāls Lejiņš, kurš “Merko” biznesa uzsākšanai aizdevis nepieciešamo “sēklas” naudu – 5000 latus, kas tolaik bijusi diezgan liela summa. “Par šo naudu iegādājāmies savu pirmo instrumentu – elektronisko tahimetru “Sokkia”, kas tobrīd bija pats modernākais tirgū pieejamais instruments. Naudu spējām atdot pat ātrāk, nekā solījām”, atceras Mežulis. Otrs jeb “akadēmiskais krusttēvs” bijis RTU docents, Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda doktors Jānis Klētnieks, kurš dalījies savās zināšanās, neliedzis padomus, kā arī iedrošinājis, ka viss izdosies.

“Merko” biznesa panākumu formula bijis smags darbs. “Sākumā mums nebija sestdienu un svētdienu, un darbs arī nebeidzās piecos. Tad sākām izplesties, pieņemt darbā jaunus un jaunus cilvēkus”, stāsta Mežulis. Pašā izaugsmes zenīta punktā uzņēmumā strādājuši apmēram 50 darbinieki, un tas tika sasniegts pirmskrīzes laikā – straujajā būvniecības, jauno privātmāju ciematu attīstības periodā. Tagad darbinieku skaits ir mazāks, bet Mežulis arī neplānojot to palielināt. Pašreizējais uzņēmuma darbības apjoms esot “optimāls darbam mērniecības tirgū”.

Pavisam kopā divdesmit gadu laikā uzņēmumā strādājuši ap 150 cilvēku. Viņi visi ienākuši uzņēmumā, būdami jauni un nepieredzējuši. “Pie mums neviens nav atnācis kā profesionāls mērnieks – visi sākuši “zaļi”, negatavi, un pamatapmācību guvuši tieši “Merko””, apgalvo Mežulis. Pārliecinoši lielākā daļa bijušo “Merko” darbinieku (tie esot vismaz 90%) turpina savu darbu mērniecības nozarē arī šodien. Daļa no viņiem strādā RTU ģeomātikas katedrā par pasniedzējiem, citi ieņem amatus pašvaldībās vai Valsts zemes dienesta struktūrās. “Man prieks, ka mērniecības pamatus viņi apguvuši tieši Merko, sapratuši praktisko pusi, kas viņiem palīdz arī pašreizējā darbā”, saka Mežulis. Trīs no uzņēmuma bijušajiem darbiniekiem izveidojuši arī paši savus mērniecības uzņēmumus, kuri sekmīgi turpina darbu tirgū. “Kādreiz par to mazliet dusmojos”, atzīst Mežulis, piebilstot: “Taču tagad esmu kļuvis vecāks un sapratis, ka tas ir tikai labi”.

“Merko” allaž esot strādājis visos 4 mērniecības novirzienos – gan kadastrālajā, gan topogrāfiskajā uzmērīšanā, zemes ierīcībā un ģeodēziskajos darbos. “Ir kompānijas, kas vairāk specializējas uz vienu vai dažiem no šiem virzieniem, bet mēs uzturam visus četrus. Arī tāpēc, lai jauns students, atnākot pie mums strādāt, varētu redzēt visu mērnieka darba spektru”, skaidro Mežulis.

“Lepojos, ka uzņēmumam izdevies izdzīvot veselus 20 gadus. Gan darbinieki, gan arī mūsu klienti to novērtē, mums uzticas. “Merko” nekad nav sevi pozicionējis kā lētāko kompāniju, mēs uzsvaru liekam uz kvalitāti un to, ka klients var uz mums paļauties. “Lētākais, ātrākais un labākais” – šāds savienojums mērniecībā nav iespējams, un viena daļa klientu to ir sapratuši”, secina Mežulis.

Jubilejas svinību pasākums noticis Baložu kultūras namā, kas bijusi lieliski piemērota vieta apmēram 100 cilvēku kuplā viesu pulka uzņemšanai. U. Mežulis apsveicis gan esošos, gan bijušos darbiniekus (uz svinībām papildus uzņēmumā pašreiz strādājošajiem tikuši aicināti arī visi iepriekšējie darbinieki, kas uzņēmumā nostrādājuši vismaz piecus gadus). Pasākums tika organizēts tikai darbiniekiem, iztiekot bez viesiem, un tas palīdzējis radīt brīvu, nepiespiestu gaisotni. “Ja saaicina dažādus augstus viesus, smalkus klientus, ir zināms stīvums, jo visi cilvēki savstarpēji nav pazīstami. Mums šāda problēma nebija, un pēc svinīgās daļas uzreiz sākās dejas”, stāsta Mežulis.

“Man ir liels prieks par jubilejas pasākuma lielisko atmosfēru – tā bija kā sanākšana ģimenes lokā, kā salidojums. Gaisā strāvoja patīkama un silta noskaņa. Šis vakars emocionālā līmenī man atsvēra visus aizvadītos 20 gadus. Tas deva arī enerģētisku iedvesmu tālākam darbam, jo es redzēju, ka cilvēki to atbalsta un vēlas. Paldies visiem darbiniekiem, kas šajā laikā izgājuši cauri “Merko” ritenim. Visu, kas paveikts, esam izdarījuši kopā”, uzsver Mežulis.


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Повысьте доверие и привлеките клиентов с нашим добровольным сертификатом соответствия! Наличие сертификата соответствия позволяет клиентам быть уверенными в том, что…

  2. Когда речь идет о перепланировке помещений, стоимость играет решающую роль. Многие считают, что качественные услуги по перепланировке обязательно должны быть…

  3. What is Foreclosure Mediation? In foreclosure mediation, a neutral third party facilitates negotiations between homeowners and lenders to avoid foreclosure.…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *