Informē par “Toponet” jaunumiem, sagaidot pāreju uz EVRS

Piektdien, 6. jūnijā, Rīgas Tehniskajā universitātē norisinājās seminārs par “Toponet” programmatūras jaunākajām izmaiņām, kurā tika sniegta informācija gan par programmas pielāgošanu pārejai uz Eiropas Vertikālo augstumu sistēmu (EVRS), dažādu ģeoīda modeļu un dažādu koordinātu sistēmu izmantošanu „Toponet” programmatūrā un citiem jautājumiem.

Versijas 6.1. jaunumi

Programmatūrai “Toponet” izstrādāta jauna – 6.1. versija, kas sniedzot veselu virkni jauninājumu. Programmas uzturētāji “GPS Partners” sola, ka programma ne tikai kļuvusi ātrdarbīgāka, bet arī dod iespēju strādāt dažādās augstuma un koordinātu sistēmās un izmantot dažādus ģeoīda modeļus. Piemēram, 6.1. versijā iespējams mērīt arī Lietuvas koordinātu sistēmā (LKS94). Līdz šim nebijusi iespēja ir arī izvēle starp četriem ģeoīda modeļiem (Toponet2005, LV ’98, LT ’98 un EGM96 NKG).

Tāpat jauninājumi ietverot arī uzlabotu RTK datu apstrādi, uzlabotu ģeoīda interpolēšanas algoritmu (kas esot paveikts kopīgi ar RTU studentiem), uzlabotu vidi kodu listes veidošanai, iespēja apskatīt uzmērīto apgabalu fona kartē un citus labumus.

Pāreja uz EVRS un iespējamās problēmas

Jaunajā programmas versijā esot arī “sagatavota vide” (ielikts modulis, bet vēl ne pats algoritms) BAS-77 augstumu transformācijai uz EVRS, kas varēs sākt darboties, tiklīdz oficiāli tiks nopublicēti transformācijas parametri. Vecākās “Toponet” versijās šāda moduļa nav, tāpēc tajās augstumi netiks automātiski pārrēķināti uz EVRS, bet paliks BAS-77.

Augstumu jaunajā atskaites sistēmā varēs iegūt arī, veicot mērījumus uz lauka ar jauno kvaziģeoīda modeli (pēc “GPS Partners” pārstāvja, semināra vadītāja Māra Kaļinkas rīcībā esošās informācijas, tas varētu būt pieejams pēc 2 nedēļām, patlaban Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra veicot testēšanu). Instrumentos šis kvaziģeoīda modelis būs jāaugšupielādē, šim nolūkam vēršoties pie instrumentu tirgotājiem. Iepriekšējās “Toponet” versijās ģeoīda modelis nebūšot pieejams – vecās versijas “GPS Partners” nevarot atjaunināt, jo kompānijai nav pieejami šo versiju izejas faili. “Par vecajām Toponet versijām mēs nevaram uzņemties atbildību, jo no tām ir palicis tikai nosaukums. Iepriekšējo versiju turētājs bija “Livland”, varat vērsties pie viņiem, noteikti jums paskaidros”, noteica “GPS Partners” pārstāvis Jānis Vaics, izraisot auditorijā smaidus (“GPS Partners” 2012. gadā pārpirka “Toponet” no tā iepriekšējā uzturētāja “Livland”).

Varētu rasties arī vairākas datu precizitātes problēmas, veicot GNSS mērījumus EVRS. Pastāv iespēja, ka pārrēķinātie augstumi no BAS-77 uz EVRS nesakritīs ar no jauna veikto GNSS RTK mērījumu rezultātiem, kas tiks iegūti, izmantojot jauno kvaziģeoīda modeli. Iespējamās nesakritības esot no 3-12 vai pat 25 un vairāk centimetriem. Rīgā maksimālā kļūda tiek prognozēta līdz 3 cm.

Nākotnes plānos – GNSS datu pēcapstrāde

Šāgada septembrī “GPS Partners” plānojot nākt klajā ar vēl vairākiem “Toponet” uzlabojumiem, kas iekļaušot nivelēšanas gājiena izlīdzināšanu līdz 5 zīmēm aiz komata, RTK mērījumu attēlošanu kartē, RTK atskaites piemērošanu kadastra noteikumiem, kā arī jau minēto LĢIA topošā EVRS kvaziģeoīda modeļa integrēšanu. Perspektīvā iecerēta arī jau Toponet 7.0 versija, kurā plānots iekļaut arī GNSS datu pēcapstrādi. Šīs iespējas dēļ programmas cena noteikti pieaugšot, taču no jau esošajiem lietotājiem papildus samaksa netikšot prasīta.

Ikars Kubliņš, Mernieks.lv


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *