Kā turpmāk strādāt?

Nozarē strādāju jau divdesmit gadus, esmu strādājis VZD, pašvaldībā, dibinājis SIA mērniecības jomā, licencēts un sertificēts, sabiedriski aktīvs. Esmu pārdzīvojis VZD laikos izstrādes plānu – 20 mērniecības lietas mēnesī, treknos laikus, kad varēja diktēt cenas un ziemas, kad pa trīs mēnešiem varēja uzmērīt tikai divus darbus. Laiki ir bijuši dažādi, bet vēl nekad mērnieks (varbūt tikai es) nav juties tik psiholoģiski un tiesiski neaizsargāts un diskomfortā kā pašlaik. Precizēšu, ka atkal runāju tikai par kadastrālo uzmērīšanu. Laika un nervu patēriņš cīņām ar VZD ir pārsniedzis visus saprāta apmērus un ir tikai loģiski, ka jaunie mērnieki nenāk KU un tie, kuri vēl cīnās, to bieži vien dara inerces un pienākuma dēļ. Prieks par darbu sen ir zudis. Mēģināšu atkārtoti uzrādīt problēmas un piedāvāt zināmu risinājumu.

1. Atkārtošu, bet vēl arvien par primāro problēmu uzskatu pārāk detalizētos un tikai VZD vajadzībām rakstītos MK 1019 noteikumus.
2. Vēl arvien notiek 1019 noteikumu skaidrošana, ik pa brīdim kāds acīgs darbinieks noteikumos atrod frāzi, kuru var piemērot atteikumā. Kā tā var būt, ka 3 gadus strādājām vienā veidā, tagad uzreiz masveidā uz VZD iekšējā skaidrojuma pamata varam sacept atteikumus visiem mērniekiem. Ņemot vērā noteikumu apjomu, šādu iespēju ir milzums. Pie tam vēl ne reizi neesmu dzirdējis, ka pārāk acīgie darbinieki par nepamatotiem atteikumiem tiktu sodīti.
3.  Vēl arvien uzskatu, ka lielākā daļa no VZD pārbaudītājiem NAV spējīgi izprast un pārbaudīt mērnieka darbu pēc būtības. Sakarā ar to, ka viņiem ir ieviesta atgriezeniskā saite (lielā pārbaude), no kuras ir atkarīga viņu darba vieta un atalgojums, tad pašlaik pārbaudītājs akli seko tabulai un pilda visus Rīgas norādījumus. Aktīvākie pastāvīgi konsultējās ar ‘’lielo pārbaudītāju’’ un izrāda īpašu iniciatīvu.
4. Piemērs. Uzaicinājumu 14 dienas. Bija vismaz divi atteikumi par MK noteikumos absolūti precīzi ierakstītu punktu. Pēc vairāk nekā mēneša ilgas skaidrošanās tika izdoti VZD ārējie skaidrojumi, ka MK noteikumos rakstītais ir pareizi. Jautājums, vai pārbaudītāji, kuri uzrakstīja atteikumus, saņēma sodu?
5. Cienījamie mērnieki. Diemžēl absolūti lielākā daļa no mums nepārsūdz nepamatotos VZD atteikumus. Iemesli pamatā ir divi – vajag pabeigt darbu, lai saņemtu algu un nekompetence. Veidojas apburtais loks, jo vairāk mēs labojam un visādiem murgiem piekrītam, jo pastāvīgāki tie kļūst.
6. Nekompetenci nozarē rada sadrumstalotība un tendences liecina, ka mēs kļūsim arvien mazāk un mazāki. Savukārt darbs sabiedriskās organizācijas prasa laiku un naudu. Tāpēc krītas kopējā nozares potence (te nu ‘’dzērājs’’ varēs uzkomentēt).
Kā tad vajadzētu rīkoties? Viennozīmīgi – visiem sevi cienošiem mērniekiem vajadzētu VIENMĒR rakstīt pretenzijas par nepamatotiem atteikumā minētiem punktiem. Lai to varētu kvalitatīvi izdarīt mums vajadzētu radīt viegli pieejamu un brīvi izmantojamu platformu, kurā mēs varētu cits citam palīdzēt, brīdināt un atbalstīt. Mērnieks, saņemot nepamatotu atteikumu (pēc paša sapratnes), publisko to kopējā, mērniekiem pieejamā vietnē. Atteikums, lietas būtība, pretenzija un rezultāts. Šādā veidā nozares pieredzējušākie mērnieki varētu palīdzēt kolēģiem, pie tam visa nozare laicīgi uzzinātu jaunākos ‘’jājamzirdziņus’’ atteikumos, būtu arī špikerītis. Tas vismaz kaut nedaudz līdzsvarotu mūsu iespējas cīņā pret lielu juridisko departamentu un virkni citu speciālistu.
Rakstu uzrakstīju divās stundās emociju iespaidā par atteikumu robežpunktu nummerācijā robežaktā (akts sastādīts pavasarī). Vēl septembrī šo 800 ha zemes vienību varētu bez problēmām reģistrēt, bet tagad ir pilnībā jālabo robežakti, tā kā ir atdotas robežaktu kopijas pierobežniekiem, tad sanākt atsākt mērniecības procesu ar uzaicinājumiem (pēc būtības). Formālisms un totāla bezkaunība no VZD puses. Zinu kolēģus, kuri jau labo. Piedodiet par emocijām.
Jancis

Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. What is Foreclosure Mediation? In foreclosure mediation, a neutral third party facilitates negotiations between homeowners and lenders to avoid foreclosure.…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *