InterGeo 2015 – ieskats mērniecības nākotnē

Pagājušajā nedēļā, no 15. līdz 17. septembrim, Štutgartē norisinājās ikgadējais ģeotelpiskās informācijas industrijas forums/gadatirgus InterGeo. Tas izraisījis interesi arī Latvijas nozares profesionāļu vidū, atklāj Ivars Nudiens, kurš pats ir regulārs foruma apmeklētājs un šogad izmantojis iespēju tajā viesoties visas trīs dienas, kuru laikā sastapis vismaz 15 apmeklētājus no Latvijas. Forumā redzētais ļauj apjaust ģeotelpisko tehnoloģiju tuvākās nākotnes attīstības tendences.

Mērīšana plaknē kļūst par pagātni

Viena no galvenajām jaunajām tendencēm, kas iezīmējusies šāgada pasākumā, bijusi bezpilota lidaparātu tehnoloģiju attīstība, kā arī pāreja no ortofotografēšanas uz aerolāzerskenēšanas iekārtām. Tieši uz „droniem” bijis likts viens no galvenajiem InterGeo 2015 uzsvariem, pirmo reizi bezpilota lidaparātiem bijusi atvēlēta pat atsevišķa izstāžu halle.

„Šogad forumu apmeklēja ļoti daudz cilvēku, izstāžu norise bija ļoti intensīva un piesātināta. Krasas atšķirības salīdzinājumā ar citiem gadiem nebija, taču viena no šīs reizes īpašajām iezīmēm – bezpilota lidaparāti, kuri, kā redzams, aizvien nostiprina savas pozīcijas tirgū. No trim lielajām izstāžu hallēm viena bija gandrīz pilnībā veltīta tikai „droniem”. Turklāt jauna tendence ir tā, ka šogad bezpilotu lidaparāti bija pārsvarā aprīkoti nevis ar fotokamerām, lai uzņemtu ortofotogrāfijas, bet gan ar aerolāzerskenēšanas (LIDAR) skeneriem. Ražotāju uzmanība arvien vairāk ir pievērsta punktu mākoņu iegūšanai, turklāt, nevis atvasinot tos no ortofoto, bet iegūstot tiešā veidā. Acīmredzot tieši pēc šādām tehnoloģijām šobrīd ir lielākais pieprasījums”, stāsta I. Nudiens.

Turklāt punktu mākoņa tehnoloģijas tiek iestrādātas ne tikai bezpilotu lidaparātos, bet arī „piezemētākos” mērniecības instrumentos, kā, piemēram, tahimetros. „Patērētājs tiek mudināts uz darbu trīsdimensiju vidē, mērīšana plaknē pamazām kļūst par pagātni”, saka I. Nudiens.

Visstraujāk attīstās programmatūra

Lielākais progress patlaban esot vērojams tieši programmatūras attīstībā, pēc InterGeo gūtajiem iespaidiem secina I. Nudiens. „Programmatūras risinājumi datu iegūšanai kļuvuši automatizētāki, ērtāki, vieglāk izmantojami darbā. Ražotāji mēģina panākt arī to, lai ir vieglāk savienot dažādus instrumentus, vieglāk pāriet no vienas operācijas uz otru. Protams, netiek aizmirsts arī par pašiem „dzelžiem”, kuriem šīs arvien jaudīgākās operētājsistēmas un programmas tiek piemērotas. Taču mainīt, piemēram, tahimetra modeli vairs nav pašmērķis – tas izriet no nepieciešamības, lai varētu tajā ielikt jaudīgāku procesora modeli”, stāsta I. Nudiens.

InterGeo 2015 izstādē piedalījās 535 instrumentu un programmatūras ražotāji, bet forumu apmeklēja ap 17 000 interesentu no 92 valstīm.

Ikars Kubliņš, Foto: Ivars Nudiens


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. What is Foreclosure Mediation? In foreclosure mediation, a neutral third party facilitates negotiations between homeowners and lenders to avoid foreclosure.…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *