Aizvadīts “Mērnieku rallijs 2018”

Sestdien, 2. jūnijā, tika aizvadīts “Mērnieku rallijs 2018”, kas vienlaicīgi pildīja ikgadējo mērnieku sporta spēļu funkciju. Saulainajā un karstajā dienā trasē devās kopskaitā septiņpadsmit ekipāžas, kas pārstāvēja vienpadsmit mērniecības uzņēmumus. Pa putekļainajiem un līkumotajiem Vidzemes augstienes ceļiem, šķērsojot četru novadu robežas, komandas veica gandrīz 130 km garu trasi, pildot kontrolpunktos organizatoru sagatavotos uzdevumus.

Rallija starts un finišs bija noteikts Nītaures estrādē, Amatas novadā. Trasē komandas devās ar piecu minūšu intervālu.

Pirmā posma galamērķis atradās Skujenē, pie seno lietu muzeja. Komandu dalībniekiem bija jāveic veiklības brauciens “čūska”,  ar automašīnu un jāatrod uzdotie priekšmeti muzeja telpās. Pa ceļam uz šo kontrolpunktu, komandām tika dots uzdevums nofotografēties ar dažādiem ceļā sastaptiem dzīvniekiem.

Otrais kontrolpunkts atradās pie vecās Ērgļu dzelzceļa stacijas. Šajā vietā notika tradicionālās sacensības disciplīnā “acu mērs, s**a mērs”. Dalībniekiem ierobežotā laika posmā bija jānosaka attālums, paaugstinājums un leņķis starp norādītiem punktiem, kā arī laukums, ko savstarpēji veido šie punkti. Pa ceļam uz Ērgļiem, sekojot norādēm, komandu uzdevums bija atšifrēt autobusa pieturas nosaukumu, ko vajadzēja arī nofotografēt. Jāpiebilst, ka dažas komandas bija izcēlušās ar īpašu atraktivitāti, par ko saņēma papildpunktus rezultātu tabulā.

Pa ceļam uz trešo kontrolpunktu, komandām tika uzdots atminēt, atrast un nofotografēties pie UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautā Strūves ģeodēziskā loka punkta Sestukalns. Savukārt kontrolpunkts atradās blakus Dullā Daukas birzij, pie Aderkašiem. Dalībniekiem bija jāveic robežu apsekošana, centrēšanās ar svārstu un vizēšana netradicionālā veidā, kā arī objekta augstuma noteikšana virs jūras līmeņa, pārrēķināta papagaiļos.

Ceturtajā kontrolpunktā dalībnieki beidzot varēja atveldzēties, jo veicamie uzdevumi bija saistīti ar ūdeņiem. Plaužu ezerā noteiktā laika posmā nācās veikt konkrētu maršrutu peldus, ar laivu un SUP dēli, kam paralēli notika makšķerēšanas sacensības, kas izrādījās šā kontrolpunkta atslēgas moments.

Dodoties uz pēdējo, piekto kontrolpunktu, komandu dalībniekiem uzdevums bija iegriezties S.Eizenšteina komunikāciju centrā Ķeipenē un veikt dažādu objektu foto uzņēmumus. Savukārt pēdējā kontrolpunktā Zaubē tika pārbaudīta spēja dalībniekiem darboties kā komandai, kā arī ātrums un rēķināšanas prasme, jo bija jāveic matemātiskās fotoorientēšanās distance.

Visas komandas veiksmīgi sasniedza finišu, kur dalībnieki tika cienāti ar dažādā veidā pagatavotām zupām.

Saspringtā sacensībā tikai ar viena punkta pārsvaru uzvaru svinēja komanda “Ezītis miglā” (SIA METO PRO group), balvā saņemot mērnieku sporta spēļu ceļojošo kausu un teodolīta statīvu no SIA GeoStar.  Otro vietu izcīnīja komanda “Ģeodēzists” (SIA Ģeodēzists), balvā iegūstot SIA GPS Partners dāvāto gada abonementu datu apstrādes programmai “TopoNet”. Trešo vietu saskaitīto punktu summā izcīnīja komanda “Vidzemnieki” (SIA Vidzemes mērnieks), balvā saņemot SIA MikroKods dāvāto gada abonementu un apkopi datorprogrammai “Bentley PowerSurvey”. Tāpat visu triju vietu ieguvēji saņēma īpašus, šim pasākumam sagatavotus alus kausus un diplomus.

Vēl īpaša veicināšanas balva – 3l šampanieša pudele, ko sagādāja SIA “Vidzemes mērnieks”, tika pasniegta komandai, kura palika pēdējā vietā, kas šoreiz bija ekipāža “Dace šodien nemēra” (SIA Ametrs).

Neformālā daļa šoreiz nebija tik aktīva, kā citkārt, jo garajā un aktīvajā ceļā noguruši, lielākā daļa dalībnieku izlēma pēc apbalvošanas doties mājup.

Kopumā šis sava veida eksperiments uzskatāms par izdevušos, par ko varēja spriest pēc kaislīgajām diskusijām un saņemtajām atsauksmēm no komandu dalībniekiem rallija finišā.

Paldies visiem, kuri iesaistījās organizēšanas procesā un padarīja šo pasākumu par nebijušu un aizraujošu notikumu šā rallija dalībniekiem.

Īpašs paldies Ilzei Dragonei par finišējušo dalībnieku cienāšanu ar gardām, uz ugunskura vārītām zupām.

Ceram tikties nākošgad ne mazāk aizraujošā pasākumā un iespējami lielākā dalībnieku pulkā.

Kontrolpunktu uzvarētāji:

Skujene – TT1 (SIA Terra topo);

Ērgļi – GD1 (SIA Geo development);

Dullā Daukas birzs – Ģeodēzists (SIA Ģeodēzists);

Plaužu ezers – Vidzemnieki (SIA Vidzemes mērnieks);

Zaube – Visu ar 1 mēru (SIA Latīpašums – mērniecības birojs).

Kontrolpunktu organizatori:

Skujene – Jānis Dragons;

Ērgļi – Māris Knoks;

Dullā Daukas birzs – Aigars Savčenko;

Plaužu ezers – Mārtiņš Platacis;

Zaube – Mārīte Knēta.

Mūsu atbalstītāji:

Biedrība “Latvijas kartogrāfu un ģeodēzistu asociācija” un Mārtiņš Rutkovskis personīgi, Nītaures pagasta pārvalde un Nītaures pagasta pārvaldes kultūras pasākumu vadītāja Larisa Šteina personīgi, SIA GeoStar, SIA GPS Partners, SIA MikroKods, SIA Vidzemes mērnieks, SIA Latīpašums – mērniecības birojs, SIA Aizkraukles mērnieks, SIA ABC mērniecība, SIA Pelnukrogs un Māris Olte personīgi.

Lauris Fogels, galvenais tiesnesis


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *