AS “Latvijas valsts meži” ģeotelpiskie dati un servisi brīvpieejas veidā ir pieejami arī Microstation lietotājiem

Neskatoties uz to, ka AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ir meža apsaimniekošanas uzņēmums, tas aktīvi darbojas ģeotelpisko informācijas tehnoloģiju jomā. Plānojot un apsaimniekojot mežus, ir jāņem vērā ģeotelpiskas likumsakarības un jāpieņem sarežģīti datos un zināšanās balstīti lēmumi, līdz ar to ģeotelpiskie dati un tehnoloģijas ir kļuvušas par LVM saimnieciskās darbības neatņemamu sastāvdaļu. LVM ne tikai izmanto lielu apjomu ģeotelpisko datu un servisu, bet arī brīvpieejas veidā tos piedāvā jebkuram interesentam, un tagad tie ērti pieejami arī Microstation lietotājiem.

Vektordatu (GDB un SHP formātā) veidā pieejami tādi slāņi kā LVM un citu īpašnieku meža nogabali un zemes vienības, LVM meža autoceļi, LVM caurtekas, LVM tilti, LVM ūdens ņemšanas vietas u.c. Savukārt WMS servisu veidā pieejami ortofoto un ortofoto infrasarkanajā spektrā, zemes reljefa modelis, zemes virsmas slīpuma modelis, veģetācijas modeļi, kā arī Latvijas armijas topogrāfiskā karte. Pieejamos datus un servisus drīzumā ir plānots papildināt.

Minētie WMS servisi ir pieejami Microstation lietotājiem sākot no V8i versijas. Lai iegūtu Microstation lietotājiem pielāgoto WMS servisu, nepieciešams LVM GEO mājaslapas https://www.lvmgeo.lv/dati sadaļā “Microstation lietotājiem” lejupielādēt failu ar WXMS paplašinājumu, turpat lejupielādējama arī instrukcija GIF formātā, kurā parādīts, kā šo servisu pievienot un izmantot Microstation vidē. Pie servisu apraksta aicinām arī iepazīties ar to, kā jāatsaucas uz servisu izejas datu pirmavotiem.


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *