Šonedēļ atzīmēs Mērnieku dienu – gaidāmi vairāki vērienīgi pasākumi

Jau par ierastu tradīciju martā kļuvis atzīmēt Starptautisko Mērnieku dienu, kas 2012. gadā vispirms aizsākās kā Eiropas Mērnieku diena, bet pērn kļuva jau par globāla mēroga notikumu, kurā ar apsveikumu savas valsts mērniekiem iesaistījās pat ASV prezidents Donalds Tramps. Šogad Globālā Mērnieku diena atkal notiks 21. martā, dažādās valstīs norisināsies tai veltīti pasākumi, bet Latvijā tā sakrīt ar nozīmīgiem publiskiem pasākumiem, kas kopumā norisināsies trīs dienas – no 20. līdz 22. martam.

Pasaules līmenī šogad mērniecības nozarē īpaša uzmanība tiek pievērsta mērnieka profesionālajai ētikai. Nākamajā nedēļā pēc Mērnieku dienas (no 25. līdz 29. martam) norisināsies ikgadējā Pasaules Bankas konference “Zeme un nabadzība”, kuras ietvaros vesela sesija tiks veltīta tam, kā stiprināt profesionālo ētiku mērniecības sektorā. Ar prezentācijām uzstāsies gan ASV Nacionālās Profesionālo mērnieku biedrības, gan Eiropas Mērnieku padomes pārstāvji.

Savukārt par Eiropas “Gada mērnieku”, lai arī tas vēl nav oficiāli izziņots, šogad atzīts mērniecības nozares “multimākslinieks”, franču ģeodēzists, topogrāfs, kartogrāfs, astronoms un fotogrāfs Aimé Laussedat, vēstī Latvijas Mērnieku biedrības februāra mēneša apkārtraksts. Eiropas Mērnieku padomes mājaslapā pagaidām rodama vien informācija, ka šogad paredzēta Laussedat paveiktā mantojumam veltīta konference.

 Igaunijas Ģeodēzistu asociācija, atzīmējot Globālo Mērnieku dienu 21. martā, rosina interesantu iniciatīvu, kam aicina pievienoties arī Latvijas kolēģus. Ideja ir ikvienam mērniekam, kurš šajā dienā veic lauka darbus, uzņemt fotogrāfijas no šīs vietas un augšupielādēt tās īpaši šim nolūkam izveidotā kartē, pievienojot arī nelielus komentārus. Tieši tāpat pievienot fotogrāfijas aicināti arī tie, kas strādā birojos. Vietne, kur iespējams atzīmēties kartē un augšuplādēt fotogrāfijas: http://ag.maps.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=fc2611131072420192ecb304ef60e525

Latvijā Mērnieku dienu šogad varēs nosvinēt gan akadēmiskā, gan praktiskā, un, iespējams, arī karstu diskusiju par mērniecības nākotni gaisotnē. Kopumā gaidāmi četri pasākumi, kas ir integrēti Latvijas Universitātes 77. starptautiskās zinātniskās konferences programmā un norisināsies jaunuzceltajā Latvijas Universitātes “Zinātņu mājā” Rīgā, Jelgavas ielā 3.

Vispirms – 20. martā – jau trešo gadu notiks Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras “Ģeodēzistu dienas” informatīvais pasākums, kas šogad norisināsies LU zinātniskās konferences sekcijas “Ģeodinamika un ģeokosmiskie pētījumi” ietvaros. LĢIA darbinieki uzstāsies ar septiņiem ziņojumiem, informējot par aģentūras padarīto ģeodēzijas jomā 2018. gadā un par šogad plānoto. Tematiski, kā jau ierasts, tiks apskatītas LatPos darbības aktualitātes, valsts ģeodēziskā tīkla apsekošana un sakārtošana, valsts ģeodēziskā tīkla datubāzes pilnveide un citi jautājumi.

Pēc LĢIA uzstāšanās konferences sekcija vēl turpināsies ar četrām prezentācijām, ar kurām nāks klajā SIA “Metrum”, Rīgas Domes Pilsētas attīstības departaments, Lauku Atbalsta dienests un SIA “Mērniecības Datu Centrs” (pilnu konferences programmu iespējams redzēt šeit: https://www.lu.lv/ggi/konferences/lu-ggi-rikotas-konferences/geodinamika-un-geokosmiskie-petijumi-2019/).

Pašā Globālajā Mērnieku dienā, 21. martā, LU konference uzņems starptautiskus apgriezienus – “Zinātņu mājā” visas dienas garumā notiks sekcijas zinātniskā sadaļa, kurā piedalīsies referenti ne vien no Latvijas, bet arī Lietuvas, Igaunijas, Polijas un Vācijas, runājot par tādiem tematiem kā gravitācijas lauks, ģeoīda modeļi un augstuma sistēmas; astroģeodēziskie mērījumi; GNSS un satelīt-ģeodēzija; nivelēšanas tīkli; mērniecības risinājumi; fotogrammetrija, attālā izpēte; ģeogrāfiskās informācijas sistēmas un bezpilota lidaparāti.

Tāpat 21. martā “Zinātņu mājā” notiks mērnieku tikšanās ar skolēniem, iepazīstinot ar mērnieka profesiju un aicinot izvēlēties atbilstošus studiju virzienus. Skolēniem paredzēta ekskursija pa “Zinātņu māju”, mērniecības instrumentu demonstrācija un tikšanās ar īstu mērnieku.

Mērniecības pasākumu triju dienu maratons noslēgsies 22. martā. LU zinātniskās konferences mērniecībai/ģeodēzijai veltītās sadaļas finišēs ar “Ģeomātikas” sekciju (tajā uzstāsies vairāki Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes pasniedzēji ar ziņojumiem, kas skars LIDAR tematiku, tālizpētes un citu lielapjoma datu apstrādi, kartogrāfiju u.c.).

Paralēli norisināsies arī Latvijas Mērnieku biedrības kopsapulce un seminārs. Pirms tās vēl gaidāmi akadēmisko institūciju – Latvijas Universitātes Ģeodēzijas un ģeoinformātikas institūta, Rīgas Tehniskās universitātes Ģeomātikas Katedras, Latvijas Lauksaimniecības Universitātes un Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes ziņojumi, kā arī Latvijas Mērnieku Biedrības un Valsts Zemes Dienesta studentu konkursu prezentācijas un laureātu apbalvošana. Kā ierasts, LMB kopsapulcē notiks gan valdes locekļu pārvēlēšana, budžeta apstiprināšana un citas iekšēji organizatoriskās lietas, kā arī tiks stāstīts par paveiktajiem un plānotajiem darbiem (jau nākamgad LMB svin 100 gadu jubileju, kurai gatavošanās jāuzsāk laicīgi). Vakara noslēgumā, kā allaž, svinīgais pasākums ar mērniecības goda apbalvojumu pasniegšanu.


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

  1. Повысьте доверие и привлеките клиентов с нашим добровольным сертификатом соответствия! Наличие сертификата соответствия позволяет клиентам быть уверенными в том, что…

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *