Mērniecības evolūcija tehnoloģiju pavadā

Žurnālā “GIM Magazine” sniegts neliels ieskats “viedā mērnieka” evolūcijā, uzskaitot vairākas tendences, kas ietekmē mūsdienu mērniecību un veido nākamās paaudzes mērniecības profesionāli.
Līdzīgi kā citās profesijās, arī mērniecībā strādājošajam jābūt spējīgam pielāgoties jaunām situācijām, un pēdējā laikā par normu esot kļuvusi nepieciešamība izmantot arvien jaunas un jaunas informācijas pārraides platformas un aplikācijas.
1.Mērnieki izdara vairāk, darot mazāk
Lai gan mērniecībā darba netrūkst, tomēr mērnieku vidējais vecums strauji pieaug. Piemēram, ASV vidējais mērnieka vecums pašlaik ir 59 gadi. Līdz ar to arvien svarīgāk ir paveikt vairāk ar mazāku mērnieku skaitu, un to padara iespējamu jaunās tehnoloģijas. Piemēram, vairāku sensoru apvienošana vienā instrumentā ļauj strādāt efektīvāk un paveikt to ar mazāku personālu. Mūsdienās arvien populārāki kļūst instrumenti, kuros apvienota gan lāzerskenēšana, gan attēlu uzņemšana, lai veidotu kombinētu realitātes atainojumu.
2.Mērnieki vairs nav tikai mērnieki
Lai gan GPS/GNSS pozicionēšanas tehnoloģijas ir ļoti paātrinājušas mērniecības datu ieguvi, un, ja koordinātas tagad iespējams noteikt minūšu vai pat sekunžu laikā, tomēr vienlaikus tas radījis mērniekiem jaunus pienākumus un atbildību, liekot kļūt arī par tādiem kā “datu menedžeriem”, kuri spēlē svarīgu lomu projekta digitālās attīstības koordinēšanā un vadībā.
3.Mērnieki apgūst jaunākās tehnoloģijas
Aptauja, ko veikusi viena no lielākajām mērniecības instrumentu ražošanas kompānijām, atklājusi, ka 95% mērnieku piekrīt apgalvojumam, ka jaunās tehnoloģijas viņu darbu padarījušas efektīvāku. Tāpat aptaujā noskaidrots, ka totālās stacijas un GPS/GNSS tehnoloģijas tiek izmantotas vairāk nekā 90% mērniecības darbu, kam seko lāzerskenēšana, kas tiekot izmantota jau 60% gadījumu, kā arī bezpilota lidaparātu izmantošana, kas notiekot 40% darba uzdevumu. Interesanti arī, ka vairāk nekā puse no aptaujātajiem mērniekiem sacījuši, ka ieteiktu mērniecību kā profesiju saviem ģimenes locekļiem un draugiem.
4.Tehnoloģijas padara mērniecību pieejamu ikvienam
Mērniecība vairs neesot darbs tikai universitātēs izglītotiem profesionāļiem. Līdz ar tehnoloģijām, kas lauka darbu padarījušas vienkāršāku, daudzi mērīšanas uzdevumi var tikt paveikti ar vienkārši “apmācīta personāla” palīdzību. Savukārt profesionālie mērnieki arvien vairāk kļūstot par jau pieminētajiem datu menedžeriem un galvenajiem lēmējiem, kad jāizvēlas katram uzdevumam atbilstošākais ekipējums, lai pašu darbu jau paveiktu viņu palīgi.

Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *