Mērnieku spēles sniegušas gan atpūtu, gan jaunas atziņas darbam

Latvijas Kartogrāfu un Ģeodēzistu asociācijas rīkotās Mērnieku spēles šogad esot aizritējušas ļoti pozitīvā, relaksētā gaisotnē – ne velti jau spēļu nosaukumā akcents šogad tika likts uz “atpūtas”, nevis “sporta spēlēm”. “Spēles aizritēja bez stresa, bez ātruma, bez iespringšanas uz uzvaru par katru cenu. Nebija uzstādījuma “katrs par sevi!”, drīzāk bija sajūta, ka visi ir viena liela komanda,” portālam Mernieks.lv atklāj LKĢA vadītājs Mārtiņš Rutkovskis.

Spēļu pirmais etaps bija 21 kilometru garš laivu brauciens ar foto orientēšanos pa Gauju, kur bijis jāuzbildē un jāuzfilmē noteikti pieturas punkti (vienu no tiem sacensību dalībniekiem gan nav izdevies atrast). Mērnieki to darījuši tik mierīgā garā, ka daži pat nokavējuši iespēju tikt pie pusdienu zupas.

Par jautrāko spēļu disciplīnu izvērtušās olu mešanas sacensības. Vienā no lielākajiem pārtikas veikalu tīkliem iegādātās olas esot bijušas tik izturīgas, ka viens otrs pat spējis sekmīgi aizmest olu kolēģim ap trīsdesmit, četrdesmit metru attālumā. Protams, neizticis arī bez mirkļiem, kad olas sašķīdušas, notraipot apģērbu, taču tas piederas pie lietas. “Manuprāt, arī nākamgad kādai no spēļu disciplīnām jābūt šādā, jautrā garā. Piemēram, volejbols ar ūdens baloniem, kas jau reiz sporta spēļu programmā bijis,” domā M. Rutkovskis.

Savukārt praktiskās zinības (kā arī trīs ieskaites punktus obligātās kvalifikācijas paaugstināšanas kursu programmā) mērnieki guvuši Jāņa Zvirgzda un Edija Frīdmaņa vadītajā seminārā “GPS uzmērījumi lauka apstākļos”, pēc kura teorija uzreiz izmēģināta arī praksē, izmantojot instrumentu tirgotāju atvesto aprīkojumu. Jaunākais izrāviens GNSS tehnoloģijās nodrošina, ka mērniekiem vairs nav jādomā par štoka noturēšanu absolūti vertikālā stāvoklī – iespējams to sagāzt arī slīpi, bet uzmērījums vienalga tiks veikts precīzi. Tas iespējams, pateicoties tam, ka jaunākajos GNSS uztvērēju modeļos iestrādāts mehānisms, kas veic elektroniskus aprēķinus, automātiski nosakot, uz kuru pusi un cik liels ir štoka sagāšanas slīpums, un kompensē to gala rezultātos. Līdz ar to mērniekam vairs nav jāpievērš uzmanību līmeņrādim, uzmērot katru punktu – pietiek pienākt un pielikt štoku attiecīgajā vietā, kaut “ar drebošām rokām”. “Šī jaunā tehniskā nianse ir ļoti noderīga, jo izslēdz lielu daļu cilvēcisko kļūdu. Daudzi mērnieki par to jau bija dzirdējuši, taču tikai retais izmēģinājis praksē, līdz ar to vairums bija skeptiski, līdz galam neticēja, ka tas tā tiešām darbojas. Taču spēlēs vienā no sacensību disciplīnām bija iespēja šo tehnoloģiju izmēģināt un mērnieki pārliecinājās – jā, šī tehnoloģija patiešām strādā,” stāsta LKĢA vadītājs.

Vakars noslēdzies ar “lietišķām un praktiskām sarunām” tādā pašā vienkāršā, draudzīgā gaisotnē. Atpūtas spēles gan šogad neesot bijušas kupli apmeklētas, taču tie, kas ieradušies, spējuši radīt omulīgu kopības sajūtu un kvalitatīvi atvilkt elpu no ikdienas darbu ritma.

Sporta spēļu kopvērtējumā šogad pirmo vietu ieguvusi “ZeTopo” komanda, otro vietu – A Komandas “KE komanda” un trešajā vietā abas “Terra Topo” komandas.

Vairāk foto: https://lkga.lv/draudzigi-pavaditas-mernieku-atputas-speles-2021/

Ikars Kubliņš, Mernieks.lv


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *