Pēc Baltijas mērnieku biedrību iniciatīvas CLGE aptur Krievijas dalību organizācijā

Eiropas Mērnieku padome (CLGE), reaģējot uz Krievijas uzsākto karu Ukrainā, nolēmusi uz laiku apturēt Krievijas dalību padomē, kā arī tās pārstāvja Vladimira Tihonova dalību padomes valdē. Kā atklāj Latvijas Mērnieku biedrības un CLGE valdes pārstāvis Jānis Klīve, šī iniciatīva nākusi tieši no Latvijas, kā arī Lietuvas Mērnieku biedrības puses.

Diskusijas par šādu soļu nepieciešamību CLGE valdē norisinājušās kara pirmajās dienās. Iesākumā pārliecināt kolēģus no Rietumeiropas nemaz neesot bijis tik viegli. Sākotnēji plānotā pieeja bijusi paziņojumā tpaust nosodījumu pret Ukrainā notiekošo, piebilstot, ka CLGE kopienā nav vietas tiem, kas ir pret šādu pozīciju. “Tādā veidā vēlējāmies paturēt durvis atvērtas Krievijas pārstāvjiem, kas varētu ar klusējošu piekrišanu dot akceptu šim paziņojumam,” stāsta J. Klīve. Tomēr Krievijas pārstāvis CLGE valdē Vladimirs Tihonovs paudis, ka personiskās drošības apsvērumu dēļ nevar atbalstīt šādu paziņojumu. Lai gan valdē izveidojušās labas savstarpējās cilvēciskās attiecības ar Krievijas pārstāvi, tomēr visi pārējie valdes locekļi bijuši vienisprātis, ka šajā situācijā Tihonovs jāatstādina no visiem amata pienākumiem CLGE vadībā. Savukārt pašas Krievijas valsts izslēgšana pilnībā no CLGE šobrīd neesot bijusi iespējama, jo juridiskais mehānisms paredz, ka tādā gadījumā jāsasauc CLGE Ģenerālā asambleja un šis priekšlikums jāizlemj balsojumā. Tāpēc atrasts kompromisa variants, un, līdzīgi kā Eiropas Padomes ietvaros, Krievijas dalība CLGE uz laiku apturēta jeb “iesaldēta” (atņemot balsstiesības).

Šobrīd mēģināts iesākt procesu arī Krievijas un Baltkrievijas dalības iesaldēšanai Starptautiskajā Mērnieku federācijā (FIG), tomēr šis uzdevums esot krietni grūtāks, jo pasaulē ir vairāk valstu ar neviennozīmīgu nostāju šajā jautājumā. “Pagaidām mēs esam kā “donkihoti”, kas ceļ troksni, bet gala rezultāts būs atkarīgs no tā, vai mums radīsies pietiekami daudz domubiedru. Patlaban esam sagatavojuši vēstuli FIG vadībai ar ierosinājumu par Krievijas un Baltkrievijas atstādināšanu, kā arī koordinējam savu pozīciju ar igauņiem un lietuviešiem, kuri pašlaik lemj par savu rīcību,” informē J. Klīve.

CLGE paziņojums

“CLGE stingri nosoda Krievijas Federācijas agresiju pret Ukrainu. Mēs paužam absolūtu nostāju pret karu un jebkura veida vardarbību. Pašreizējie traģiskie notikumi ir absolūti nepieņemami. Mūsu domas ir ar Ukrainas cilvēkiem, mūsu kolēģiem un draugiem, kas cieš šīs neizprovocētās invāzijas dēļ. Robežu un īpašumtiesību ievērošana ir viens no mūsu profesijas pamatnosacījumiem, un mēs iestājamies par strīdu atrisināšanu caur dialogu un mierīgā veidā. CLGE ir Eiropas profesionāļu tīkls, kas balstās uz toleranci, draudzību un mieru; ikvienam, kurš nepiekrīt šīm vērtībām, nav vietas mūsu asociācijā.”

Ikars Kubliņš, Mernieks.lv


Raksts publicēts

kategorijā

Autors:

Pēdējie komentāri

TWITTER FORUMS

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *